Бананови листа вместо пластмаса и найлон

Тайландски супермаркет измисли гениален начин за намаляване на пластмасовите опаковки: увийте стоката си в бананови листа.

Опаковките за бананови листа са иновация от супермаркета за чистене на риба в Чиангмай, Тайланд. Фирма за недвижими имоти „Perfect Homes“, публикува снимки на опаковките на листата от банани на страницата си във Facebook и бързо придоби широко внимание.

От 9 милиарда тона произведена пластмаса, само 9% са били рециклирани. Това, наред с прогнозите за бързо увеличаване на производството на пластмаси, доведе до глобално внимание към пластмасите за еднократна употреба.

Според Програмата на Обединените нации за околната среда до 2050 г. ще има 12 милиарда тона пластмаса в сметищата, околната среда и океаните. От тези отпадъци най-голям е делът на цигарените опаковки, пластмасовите бутилки, опаковките за храна и найлоновите торби за хранителни стоки.

Използването на бананови листа вместо пластмаса за опаковане на зеленчуци е чудесен начин да се намали пластмасата за еднократна употреба. Въпреки че изглежда, че използват малко пластмаса за залепване на етикета, този метод значително намалява необходимото количество пластмаса. Те са просто опаковани в бананов лист и завързани с помощта на гъвкава част от бамбук. Банановите листа са чудесна алтернатива на пластмасата, тъй като листът е голям, дебел и достатъчно гъвкав, за да бъде сгънат.

Едно нещо, което трябва да се помисли, е относителната цена на пластмасата срещу банановите листа. В тропическите райони банановите листа са леснодостъпни на местно ниво и могат да се вземат безплатно в зависимост от необходимото количество. В по-умерените места използването на бананови листа може да бъде значително по-скъпо от пластмасата. Въпреки това, използването на местни биоразградими продукти може да бъде добра алтернатива на места, където бананите не растат.

Използването на бананови листа за приготвяне на храна има дълга история. В някои тропически райони на Мексико, ястието „Tamale“ е опаковано в бананови листа. Те се използват и за увиване на лепкав ориз в Югоизточна Азия.

Източник: Forbes

One thought on “Бананови листа вместо пластмаса и найлон

Вашият коментар