Забрана за използване на памперси

Тихоокеанската страна Вануату обяви плановете си за забрана на пелените за еднократна употреба, които според тях ще намалят значително замърсяването.

Външният министър Ралф Регенвуну обяви забраната тази седмица на конференции в Порт Вила, като заяви, че пластмасовите прибори за хранене, полистиролните чаши, смесителите за напитки и видовете опаковки за храни също ще бъдат обявени като незаконни.
Според него изследванията показват, че пелените за еднократна употреба, или памперсите, както се наричат извън Северна Америка, са най-големите битови отпадъци в столицата.
„Премахването само на този елемент ще намали пропорционално количеството на пластмасовите отпадъци“, пише той в Twitter.
Вануату е една от няколкото тихоокеански страни, които са сериозно засегнати от изменението на климата и е горда да демонстрира лидерство в областта на опазването на околната среда.
Миналата година тя стана една от първите страни в света, която забрани пластмасовите торби за еднократна употреба.
Забраната за пелени, която все още се нуждае от окончателно одобрение, трябва да започне на 1 декември тази година.
Пелените за еднократна употреба са като напаст за околната среда, тъй като са покрити с небиоразградима пластмаса и използват химически натриев полиакрилат като абсорбент.
Човешките отпадъци, които те съдържaат, също инфилтрират вредни химикали в околната среда, вместо да преминават през канализационната система, за да намалят до минимум въздействието си.
Критиците казват, че в допълнение към проблема с отпадъците, процесът на производство на пелени също допринася за глобалното затопляне.
Въпреки това, родителите ги намират за много по-удобни от старомодните пелени, които трябва да се измият и изсушат.
Британският министър на околната среда Майкъл Гоув беше принуден да премахне забраната за памперсите миналата година, след като направи неофициални забележки, за които се смята, че подготвят пътя за забрана на използването им.
Родителските групи са описали потенциалната забрана като стъпка назад за жените, които вероятно ще трябва да поемат отнемащия време процес на почистване на памперси за многократна употреба.
Според оценки на екологичната група на Worldwatch Institute през 2007 г. в световен мащаб се използват 450 милиарда пелени.
Те са и голям бизнес.
Според доклад на американската изследователска компания Grand View Research, проведена през 2017 година, световният пазар на бебешки пелени през 2016 г. се оценява на 45,08 милиарда долара (60,8 милиарда долара) и ще се увеличи до 64,62 милиарда до 2022 година на фона на нарастващото търсене от развиващите се страни като Китай. Индия и Бразилия.
Модерните памперси за многократна употреба са по-лесни за употреба от традиционните бели кърпи, много от които имат биоразградими вложки и велкро, а не щифтове.

*Източник: Straitstimes.com

2 thoughts on “Забрана за използване на памперси

Вашият коментар