Ние (НЕ)заслужаваме тази планета!

Тъмно е, тихо е, идеално време за нахлуване на разни мисли…

Белите дробове на планетата горят… Амазония гори, Канарските острови горят, Сибир гори, за България не искам и да споменавам, тя си гори всяка година и камионите с незаконно изсечени масиви пътуват зад граница…

Всички се нуждаем от кислород за да дишаме и да сме здрави. Всички се нуждаем от благотворния ефект на дърветата върху климата. Няма по-голямо удоволствие от миризмата на гора, от гъста сянка лятно време под някое вековно дърво и хладина. Дърветата ни пазят от наводнения, от свлачища, охлаждат, пречистват въздуха.

Отопление

Наближава есента, след нея зимата и студа, а с тях отоплителния сезон. Не знам за стандартните минимум 6 кубика дървен материал нужни за отопление на едно домакинство, колко дървета са изсечени. А трябва. Защото това е годишния отпечатък на всяко семейство и не само. Ако с тези 6 кубика се топлят 4 души, то би било хубаво всеки от тях да засади поне по 2 дръвчета годишно, дървосекачите също.

Ремонт

В годините на подмяна на мебели също трябва да се засажда поне по едно-две дръвчета допълнително. Ако се строи нещо или се ремонтира покрив също се похабява значително количество дървен материал. Защо не, и в тези години да се залесява допълнително. Ако всеки дървосекач и мебелен производител бъде зорко следен за възстановяване на изразходените горски масиви, със сигурност горите ще се възстановяват и климатът няма да страда. Ако има огромни глоби, ефективни присъди и задължение за възстановяване в десеторен размер на изсечените дръвчета при безразборна сеч (разбира се изпълними, не само на хартия) много бързо ще се усети промяната.

Промяната е във всеки от нас

И така, ако предположим, че в България живеят 5 000 000 души и всеки от тях засади по едно дръвче годишно, това ще са 5 000 000 нови дръвчета всяка година. Ако предположим, че отопляващите се на твърдо гориво са около 1 000 000 и те засаждат допълнително по 6 дръвчета (1 за всеки кубик дърва) това прави още 6 000 000 дръвчета.

Ако годишно на ремонтни дейности се отдават 1 000 000 от населението и те засадят поне по 2 дръвчета, това са още 2 000 000 дръвчета. Сметнахте ли до тук – само от доброволци със съвест може да се постигне числото – 13 000 000. Ще кажете, че на човек се пада средно от 2 до 10 дръвчета. Да, така е. Ами цената? Средно една фиданка струва 5 лв. и не всеки може да спести 50лв. годишно. Да, така е. Но не е нужно да се купува. някои дървета имат около 10 до 30 нови издънки годишно. Наблюдавам всеки сезон как под нашата липа се появява ограда от малки издънки. Не е нужно да са липи само. Всяка издънка може да се засади, от всяко дърво, хем разнообразието ще се съхрани. Да не забравяме, че само част от дръвчетата ще оцелеят. Затова е нужно да се сади повече от необходимото количество. Ако получаваме статистика за количество необходим материал за засаждане годишно, и има редовни кампании, липсите много по-бързо ще се възстановят.

И още нещо, ще се завърнат насекомите и много от животинските видове, които при обезлесяването губят дома си.
Какво по-хубаво от това!

Вижте другите ни статии от категория „Опазване на околната среда“

Последвайте ни във Фейсбук!

One thought on “Ние (НЕ)заслужаваме тази планета!

Вашият коментар