Ананас – сладко от ананас

Ананас – не само вкусен, но и много полезен. Сигурно не сте опитвали сладко от ананас. С поевтиняващите цени на тези екзотични плодове, вече лесно можете да приготвите вкусно сладко от ананас със следната рецепта:

Продукти:

  • 1 бр. ананас
  • 1.5 кг. захар
  • 1 чаша пина колада коктейл микс

Приготвяне:

Почистваме и нарязваме на дребно ананаса.
Сипваме захарта и варим на бавен огън.
Като се сгъсти добавяме алкохола, ако има нужда варим още.
Сипваме в бурканчета, докато е още горещо и обръщаме с капачките надолу.

Сладко от ананас

Ананасът съдържа големи количества витамин C, тиамин, витамин B6, фолиати, магнезий, мед, ниацин, пантотенова киселина, калий и много други. Спомага за заздравяването костите и подпомага храносмилането. Толкова е полезен за ставите, че се препоръчва за борба с атрит и остеоартроза. Калиевият цитрат, който се съдържа в плода регулира кръвното налягане.
Кората се бели, но не бива да се изхвърля. От нея се прави чай, който блокира разрастването на туморните клетки и дори ги унищожава.

Мощният протеолитичен ензим – бромелаин, който ананасът съдържа в обилни количества, предотвратява и ускорява заздравяването на синините. Появата на синини представлява разкъсване на малките кръвоносни съдове под кожата, наречени капиляри. Някои козметични хирурзи дори препоръчват този ензим за намаляване петната след козметични процедури. Освен това, бромелаинът потиска образуването на кръвни съсиреци, които могат да блокират кръвообращението.

Хранителна информация в една порция от 112 грама:

– Мазнини – 0 гр.

– Въглехидрати – 13гр. (4% от препоръчителен дневен прием – ПДП)

– Холестерол – 0 мг.

– Фибри – 1 гр. (4% от ПДП)

– Натрий – 10мг.

– Захари – 10гр.

– Калий – 120 мг. (3%)

– Протеин – 1 гр.

– Витамин А – 2%

– Калций – 2%

– Витамин С – 50%

– Желязо – 2%

Трябва да знаете, че хранителния профил на консервите от ананас е доста по-различен от този на суровия. Освен че количеството на захар е по-високо, поради добавената за сироп такава, обработеният ананас съдържа по-малко витамини и минерали. Ако все пак предпочитате да консумирате консервиран плод, стремете се към този, който е в собствен сос, там количеството добавена захар е по-ниско или отсъства.

Разгледайте нашите други вегaнски рецепти тук:

Последвайте ни във Фейсбук!

2 thoughts on “Ананас – сладко от ананас

Вашият коментар