Сладко от зелени орехчета

Юни дойде и замириса на лято. Във въздуха се носят аромати на билки – липа, бъз, мащерка, мента, маточина, бял равнец, лайка и др. Вече зелените орехчета са готови за бране и направа на лечебни сладка, сиропи, тинктури и ликьори. Търсейки най-бързата и лесна рецепта, предвидена да удовлетвори нуждите на съвременните домакини с ограничено време, решихме да ви представим нашият вариант на сладко от зелени орехчета. Не забравяйте, че то е не само неустоимо вкусно, но и полезно. Препоръчва се за укрепване на имунната система, болести на горните дихателни пътища, заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза и доброкачествени тумори. Съдържа естествен йод! Когато е налице здравословен проблем, се консултирайте с лекар, за дозировка (поради съдържанието на йод)!

Рецепта за сладко от зелени орехчета.
Продукти:
100 бр. зелени орехчета в млечна зрялост
2 кг захар (по-добър вариант би било да използвате друг подсладител според вкуса)
1 ч.л. канела (някои предпочитат да ползват още карамфил, кардамон или шушулка ванилия, тук изборът е според вкуса)
1 ч.л. лимонтозу

Начин на приготвяне:
Преди да започнете работа, подгответе си съд с вода и ръкавици (орехите оцветяват ръцете). Обелете едно по едно орехчетата и ги пускайте във водата. Това е най-пипкавата част. Орехчетата се слагат на котлона и като поврат 2-3 мин. водата се сменя. Тази процедура се повтаря 3 пъти, като при всяка смяна на водата орехчетата се измиват със студена вода. Разполовяваме орехчетата, те са меки и става много бързо. Завираме ги още веднъж с нова вода, тази е последната. Изливаме я и изцеждаме. Слагаме отново орехчетата на котлона с вода, колкото да ги покрие, изсипваме захарта и лимонтозуто. Варим до желана гъстота и за овкусяване добавяме канела. Наливаме в бурканчета още докато е горещо сладкото и обръщаме с капачките надолу.

Направата на сладкото отнема около 3 часа (за сравнение има варианти в които се прави за 7-8 дни). От тази доза се пълнят около 6 бурканчета от 400мл. (варира според големината на орехчетата и гъстотата на сладкото).

Vegespace ви пожелава добър апетит и здраве!

Вашият коментар